02.09.2019

Περί της ελληνικότητας των ελληνικών θεών

Σήμερα έλαβα μύνημα από Αλβανό εθνικιστή που θέλησε να με πληροφορήσει ότι οι ελληνικοί θεοί «δεν είναι ελληνικοί». Το λέει μάλιστα και ο Ηρόδοτος. Έκανα λοιπόν μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο και έμαθα πως αυτή η, ας το πούμε, «θεωρία» είναι ευρέως διαδεδομένη στους εθνικιστικούς κύκλους της Αλβανίας, τουλάχιστον απ' ότι είδα στο αγγλόφωνο διαδίκτυο. Δεν έχουμε λοιπόν μόνο τον «αφρικανοκεντρισμό» των φανατικών χριστιανών στην Ελλάδα που θέλουν να μας πείσουν ότι οι θεοί των Ελλήνων προέρχονται από την Αίγυπτο (χωρίς καμία επιστημονική πηγή), τους ελληνοκεντρικούς που τους παρουσιάζουν ως εξωγήινους ή τους Ρωμιούς εθνικιστές που παίζουν το δικό τους βρώμικο παιχνίδι εις βάρος του ελληνισμού.

Τώρα έχουμε και τους Αλβανούς εθνικιστές με τη δική τους εθνικιστική σαβούρα να διαδίδουν τις αντιεπιστημονικές ανοησίες τους στο διαδίκτυο και να μας κάνουν μαθήματα (ψευδ)ιστορίας για θέματα που, αυτό είναι ολοφάνερο, δεν έχουν μελετήσει ποτέ. Αν είναι μάγκες, τους προκαλώ να δημοσιεύσουν τις μελέτες ή να φέρουν τα στοιχεία τους στους παγκοσμίως αναγνωρισμένους ερευνητές της Ελληνικής θρησκείας, όπως τον Walter Burkert.

Το ίδιο ισχύει βέβαια για κάποιους τρελούς στον ελλαδικό χώρο που μας λένε ότι δεν υπήρχαν Ινδοευρωπαίοι ή ότι Έλληνες προέρχονται από τον Σείριο. Ο καθένας το χαβά του. Στην ουσία τα πράγματα είναι πολύ απλά. Αφήστε τα Blog, το Youtube και Facebook. Έχουμε κουραστεί να ακούμε αηδίες. Ή έχετε αποδείξεις και τις καταθέτετε ή δεν έχετε αποδείξεις και δεν ξέρετε τι λέτε. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι επιστήμονες Walter Burkert, Jon D. Mikalson και Thomas Harrison θα είναι σίγουρα ευγνώμων για κάθε απόδειξη ή νέο στοιχείο που θα ανατρέψει όσα γνωρίζουμε για την Ελληνική θρησκεία. Αν όμως δεν θέλετε να επικοινωνήσετε απευθείας με τους άνω ερευνητές, μπορείτε μέσω E-Mail να έρθετε σε επαφή με τους συντάκτες του περιοδικού «Ancient World Magazine» και να παραθέσετε τα στοιχεία και τις αποδείξεις σας σε αυτούς για να τις διαβιβάσουν στα αρμόδια εργαστήρια ή για να τις δημοσιεύσουν. Με τη βοήθεια σας μπορείτε να συμβάλλετε στην επιστημονική έρευνα και να αλλάξετε τον επιστημονικό κόσμο. Ή να απελευθερωθείτε από μια πλάνη. Όπως και να έχει, θα βγείτε κερδισμένοι. 

Παρουσιάστε λοιπόν τα ευρήματα σας επισήμως στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, λ.χ. στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, για να δούμε αν -ή μάλλον πόσα δευτερόλεπτα- θα αντέξουν υπό το φως της επιστήμης, ή κλείστε το στόμα σας. Αποφασίστε. Μέχρι τότε κάντε μας τη χάρη και μη μας ενοχλείτε με τα αμφιβόλου ποιότητας ξεσπάσματα σας.