28.06.2019

Η Κίνα διώκει την κινέζικη θρησκεία

Η λενινιστική-μαοϊστική Κίνα καταστρέφει χώρους λατρείας της εθνικής κινέζικης θρησκείας επειδή είναι τάχα «αυθαίρετα» και κατά του νόμου. «Οι εθνικοί ναοί ... θεωρήθηκαν κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης ως μέρος των ‹τεσσάρων παλαιών› – των παλαιών ιδεών, εθίμων, πολιτισμού και τρόπων σκέψης.» Ως εκ τούτου, κλείστηκαν ή καταστράφηκαν χιλιάδες ιερά της κινέζικης θρησκείας. «Υπό την εξουσία του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, οι εθνικοί ναοί υφίστανται για άλλη μια φορά καταστροφές ... Σε 20 ημέρες κατεδαφίστηκαν 32 ναοί και τουλάχιστον 164 άλλα θρησκευτικά κτίρια (Πηγή: BitterWinter, Crackdown on China’s Folk Religions: 6,000 Temples Destroyed).

Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους τόσοι εθνικοί Έλληνες έχουν μια αρνητική ή εχθρική στάση απέναντι στις ιδεολογίες της νεωτερικότητας, στον λενινισμό, μαοϊσμό, καπιταλισμό, εθνικισμό και τις άλλες μορφές πολιτικού μονοθεϊσμού, ενώ άλλοι τις αντιμετωπίζουν με αδιαφορία. Η στάση αυτή δεν βασίζεται σε κάποιες ιδεολογικές αρχές, αλλά απορρέει από πρακτικούς λόγους που αφορούν την εθνική μας ταυτότητα. (Γνωρίζετε καλά ότι οι ελληνόφωνοι εθνικιστές μας βλέπουν ως διεθνιστές και οι διεθνιστές ως εθνικιστές, καθένας τους τον χαβά του και ανίκανοι να σκεφτούν «έξω από το κουτί» των πολιτικών φετιχισμών τους.) Αυτές οι ιδεολογίες δεν είναι απλώς ξένες στις εθνικές θρησκείες, αλλά αποτελούν απειλή γι' αυτές, γιατί, ορμώμενες από μια κοσμοδιορθωτική διάθεση, είναι έτοιμες να θυσιάσουν ή να πετάξουν στον κάδο των αχρήστων ό,τι τους φαίνεται «καθυστερημένο», «ανίκανο στην προσαρμογή» και αντιτίθεται στην επιβολή των ολοκληρωτικών αξιώσεων και στις ομογενοποιητικές φαντασιώσεις τους. Στην περίπτωση που οι πληγέντες πληθυσμοί υπερασπιστούν τον εαυτό τους πρέπει να προσηλυτιστούν, να «διαφωτιστούν» ή, στη χειρότερη περίπτωση, να εξαφανιστούν. Κι όλα αυτά φυσικά για το καλό τους.

Είναι μια ατελείωτη ιστορία, της οποίας η προέλευση μπορεί να εντοπιστεί στην ύστερη αρχαιότητα και η οποία ενδεδυμένη τον μανδύα της κοσμικότητας γράφει νέες τρομακτικές σελίδες. Αυτό που σήμερα συμβαίνει στην Κίνα, μπορεί αύριο να συμβεί και (πάλι) στην Ελλάδα. Πρέπει να έχουμε λοιπόν τα μάτια μας ανοιχτά και να είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να αντιδράσουμε καταλλήλως.