21.07.2017

Τα «προμήθεια» και ο εξευτελισμός του ελληνισμού

21/07/«2017»
Φέτος συμπληρώθηκαν είκοσι δύο χρόνια από τότε που οργανώθηκαν για πρώτη φορά τα λεγόμενα «Προμήθεια». Τα «Προμήθεια» είναι ένα αρχαιοκεντρικό φεστιβάλ που πραγματοποιείται ετήσια στους πρόποδες του Ολύμπου. Οι συμμετέχοντες προέρχονται από διάφορες κοινωνικές ομάδες, μεταξύ αυτών οι νιού έιτζερ, ουφολόγοι, εθνικιστές και νεοπαγανιστές. Τα «Προμήθεια» είναι το μεγαλύτερο αρχαιοκεντρικό φεστιβάλ της ρωμιοσύνης.
Στα πλαίσια του φεστιβάλ διάφορες ομάδες διοργανώνουν πομπές, δρώμενα και αναπαραστάσεις ντυμένοι με κιτς χλαμύδες, χιτώνες και αρχαίες στολές (συνδυασμένες με σπορτέξ). Οι διοργανωτές καλούν τον κόσμο σε συμμετοχή στις διαδηλώσεις για να έρθει, όπως λένε, σε «επαφή με το ελληνικό πνεύμα και έθος». Επίσης κάνουν λόγο για προβολή της «ελληνικής κοσμοθέασης». Ωστόσο, τα «Προμήθεια» δεν επιτυγχάνουν την προβολή της «ελληνικής κοσμοθέασης», αλλά τον εξευτελισμό της, γεγονός που δεν φαίνεται τελικά να προβληματίζει κανέναν, καθώς οι υπεύθυνοι διοργάνωσαν το 2.017 ξανά για 22η φορά τα πλέον διαβόητα «Προμήθεια» ή σωστότερα Γελήθεια.

Και έτσι συνεχίστηκε τον μήνα Ιούλιο σταθερά και αμετανόητα ο εξευτελισμός του ελληνισμού. Οι νιού έϊτζερ, εθνικιστές, αρχαιοκεντρικοί και λοιποί θιασώτες της ρωμιοσύνης έδωσαν και φέτος το παρόν στο φεστιβάλ αναπαράστασης της αρχαίας ελλάδας. Οι επισκέπτες έζησαν διασκεδαστικές στιγμές με πλαστικά στεφάνια, λευκούς χιτώνες ή μάλλον σεντόνια και πολύ science fiction, με μια μεγάλη δόση φέικλορ, κιτς και αναπαραστάσεις της κακής ώρας. Αλλά αυτό δεν ήταν κάτι το καινούργιο, αφού τα Γελήθεια ήταν εξαρχής Γελήθεια. Και βέβαια εξακολουθούν να είναι Γελήθεια.

Έτσι όπως κατάντησε η Ελλάδα, η κάθε αγνή προσπάθεια για αναζωογόνηση του ιστορικού ελληνισμού καταλήγει σε καρικατούρα και δυσφημεί εν τέλει τον ίδιο τον ελληνικό πολιτισμό. Δεν αποτελεί καθόλου σύμπτωση το γεγονός ότι οι σοβαρές προσεγγίσεις του ελληνισμού ταξίδεψαν από το εξωτερικό στην Ελλάδα. Και δεν είναι καθόλου παράξενο που κατάντησαν γελήθεια, ηλιοστάσια και άλλα φαιδρά. Αν αυτό είναι «Ελληνισμός», θα ήταν πολύ πιο έντιμο να γυρίζαμε στις θαυματουργές παντόφλες και τα ιερά κάστανα του Παϊσίου.

Πάντως, όσο δεν σοβαρεύονται ορισμένοι, πρέπει οι εθνικοί Έλληνες να προστατέψουμε τους εαυτούς μας και την αξιοπρέπεια μας από τους γελοίους. Κάτι ήξεραν οι αληθινοί, αρχαίοι Έλληνες και χρησιμοποιούσαν τη φράση «ΕΚΑΣ ΕΚΑΣ ΕΣΤΕ ΒΕΒΗΛΟΙ».
Κι εμείς με τη σειρά μας λέμε λοιπόν «εκάς εστέ βέβηλοι».